Koti > Raportit ja julkaisut > Osavuosikatsaus 1-8/2024

Osavuosikatsaus
1-8/2024

Alkuvuoden kylmän säätilan takia konsernin liikevaihto on noin 5 prosenttia edellistä vuotta korkeampi. Konsernin tulos on parempi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Konsernin liikevaihto 1–8/2024 oli 306,7 milj. euroa, joka on noin 5 prosenttia parempi kuin viime vuonna vastaavana ajanjaksona. Liikevaihdon kasvu johtuu pääosin kylmemmästä alkuvuoden säätilasta. Siirretyn sähkön määrä oli noin 7 prosenttia korkeampi vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan verrattuna. Tulos ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja 1–8/2024 oli noin 11 milj. euroa korkeampi verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon, mikä johtuu sähkön myynnin parantuneesta tuloskehityksestä.

Aurinkovoima jatkaa kasvuaan ja valokuituverkkojen rakentaminen etenee

Sähkön myynti oli alkuvuonna 1-4/2024 tappiollinen, mutta kääntyi touko-elokuun aikana voitolliseksi. Olkiluoto 3:n ennakoitua pidemmäksi venynyt huoltotauko aiheutti keväällä sähkön tuotannon tulokseen noin 1 milj. euron ylimääräisen kustannuksen, mutta sähkön tuotannon tulos on kuitenkin positiivinen. Nousseista polttoainekustannuksista johtuen Lempeä Lämmön tulos on jäänyt edellisiä vuosia alhaisemmalle tasolle. Polttoainekuluja ei ole täysimääräisesti siirretty kaukolämmön hintoihin.

Sähkön verkkopalvelun tulos on jonkin verran parempi verrattuna vuoden 2023 vastaavaan ajankohtaan. Tämä johtuu alkuvuoden kylmästä säätilasta. Myrskyistä ja lumikuormista ei ole aiheutunut merkittäviä korjauskuluja Järvi-Suomen Energia Oy:lle.

Järvi-Suomen Valokuitu Oy:n liiketoiminta eli liittymien markkinointi ja myynti kuluttajille, taloyhtiöille sekä yrityksille käynnistyi vuoden 2024 alussa suunnitelmien mukaisesti. Asiakasverkkojen rakentaminen etenee valituilla myyntialueilla ja asiakkaiden tilaamia laajakaistaliittymiä toimitetaan valokuituverkon rakentamisen edetessä. Rakentaminen jatkuu taajamissa sekä haja-asutusalueilla suunnitelman mukaisesti myös tulevina vuosina.

Solarigo Systems Oy:n investoinnit teollisen mittakaavan aurinkovoimaan ovat jatkuneet myös vuoden 2024 aikana. Elokuussa vietettiin Hirvensalmen uuden noin 5 MWp aurinkopuiston avajaisia. Aurinkopuiston kasvillisuuden hoidosta vastaa lammaslauma. Suomen sähköverkkoon kytketyistä kymmenestä suurimmasta aurinkopuistosta seitsemän on Solarigon toimittamia. Solarigo on näin ollen markkinajohtaja omalla toimialallaan Suomessa.

Mikael Venäläinen

Itä-Suomen sähköverkkoa kehitetään yhteistyössä

Itäsuomalaiset sähkönjakeluverkkoyhtiöt odottavat valtiolta ratkaisuja puhtaan siirtymän tukemiseen. Itä-Suomen alueen jakeluverkkoyhtiöillä Järvi-Suomen Energialla, Kymenlaakson Sähköverkolla, PKS Sähkönsiirrolla ja Savon Voima Verkolla on meneillään suuria investointeja sähköverkon uudistamiseksi säävarmaksi. Näihin lakisääteisiin uudistuksiin yhtiöt käyttävät yhteensä 150 miljoonaa euroa vuodessa. Suur-Savon Sähkö -konserniin kuuluvan Järvi-Suomen Energian osuus tästä on noin 50 miljoonaa euroa vuosittain. Itäsuomalaiset jakeluverkkoyhtiöt ovat luoneet yhteisen ILO-hankkeen (Itä-Suomeen luodaan olosuhteita), jonka tavoitteena on kehittää Itä-Suomen sähköverkkoa ja parantaa sitä kautta alueen elinvoimaa, vauhdittaa puhdasta siirtymää sekä kohtuullistaa asiakkaille verkon uudistamisesta koituvia kustannuksia. Uusiutuva tuotanto tuo mukanaan uusia työpaikkoja ja teollisuutta mahdollistaen sitä kautta Itä-Suomen säilymisen asuttuna myös tulevaisuudessa. Tällä parannetaan alueen kokonaisturvallisuutta ja huoltovarmuutta.

ILO-hankkeessa pyritään hahmottamaan käytännön toimia, joilla valtio pystyisi helpottamaan jakeluverkkoyhtiöiden sähköverkkouudistuksien rahoittamista. Tällaisia keinoja olisivat muun muassa sähkömarkkinalain sekä valvontalain muutokset, joilla voitaisiin vauhdittaa puhtaan siirtymän uudistusten toteutumista. Tämän lisäksi tavoitteena on luoda parempia kannusteita tukirahoituksen hyödyntämiseen ja luoda Itä-Suomelle oma teollisuuspoliittinen ohjelma. Ohjelman osana voisi pohtia sähköveron hyödyntämistä puhtaan siirtymän uudistusten rahoittamiseen Itä-Suomessa.

Itä-Suomen jakeluverkkoyhtiöt esittelivät yhdessä Fingridin kanssa kehittämissuunnitelmia sekä ILO-hankkeen toimenpiteitä Savo-Karjalan ja Kaakkois-Suomen vaalipiirien kansanedustajille keskiviikkona 18.9 Helsingissä. Työ jatkuu esitettyjen toimenpiteiden vaikutusten, tarkempien laskelmien ja tutkimuksien tekemisellä.

Hirvensalmen aurinkopuisto on pioneeri aurinkomaataloudessa: puistossa laiduntaa 40 lampaan lauma.

Hirvensalmen aurinkopuisto on pioneeri aurinkomaataloudessa: puistossa laiduntaa 40 lampaan lauma.

Talouden tunnusluvut

Konsernin tunnusluvut1-8/20241-8/2023Koko vuosi 2023
Liikevaihto, M€ 306,7 293,0 469,8
Käyttökate, M€ 39,2 25,1 54,7
Tulos ennen tp siirtoja ja veroja, M€ 16,1 5,2 35,5
Investoinnit, M€ 50,3 53,8 89,2
Omavaraisuusaste % 19,4 18,0 18,1
Henkilöstö keskimäärin 166 139 140

Teollisuus piristää sähköliittymien myyntiä

Korot ovat kääntyneet laskuun, mikä osaltaan luo edellytyksiä myös taloussuhdanteiden parantumiselle. Rakentaminen on ollut vaisua konsernin toimialueella, mikä on näkynyt myös vähäisenä uusien sähköliittymien myyntimääränä. Positiivista sen sijaan on ollut myynnin piristyminen uusissa teollisuuden käyttöön tulevissa sähköntuotanto- ja kulutusliittymissä. Konsernin toimialueella on suunnitteilla lukuisia teollisen mittakaavan sähköntuotanto- sekä kulutushankkeita. Toteutuakseen nämä hankkeet tarvitsevat vahvaa sähköverkkoa, mikä tulee edellyttämään lähivuosien aikana myös merkittäviä investointeja sähkönsiirtoverkkoihin säävarmuusinvestointien lisäksi. Lämmöntuotannon polttoaineiden ylikuumentuneen markkinahinnan rauhoittuminen olisi kaukolämpöliiketoiminnalle suotuisaa. Konsernin jo useita vuosia jatkuneet investoinnit päästöttömään sähköntuotantoon, paikallisia polttoaineita käyttävään lämmöntuotantoon sekä vahvaan sähköverkkoon luovat vakaata tuloksentekokykyä myös tulevaisuudessa. Lempeä Lämpö tulee tämän lisäksi investoimaan myös tulevaisuudessa sähkökattiloihin ja savukaasulauhduttimiin, joilla pystytään pienentämään polttoainekäyttöä lämpölaitoksilla. 

Konsernin talouden näkymät ovat vakaat

Sähkön johdannaismarkkina näyttää melko rauhalliselta, mutta vuoden viimeisen kvartaalin aikana voidaan nähdä isojakin hintaheilahteluita. Etenkin tuulivoiman merkittävän kasvun takia sähkömarkkinat ovat herkkiä muutoksille. Konsernin liikevaihdon arvioidaan hieman nousevan viime vuoteen verrattuna ja tuloksen arvioidaan jäävän hieman viime vuoden tasoa alhaisemmaksi. Sähkön myynnin osalta kannattavuuden arvioidaan olevan vuoden 2023 tasoa. Sähkön siirtoliiketoiminta jatkaa edelleen investointeja sähkön toimitusvarmuuteen loppuvuoden aikana.